Twee cliënten van Pegode, een lokale vzw die ondersteuning op maat biedt aan personen met een beperking, werken bij HEMA in A12 Shopping.

De samenwerking wordt mogelijk gemaakt door Werkburo, een erkende dienst begeleid werk, onder de koepel van Pegode vzw. Het Werkburo gaat op zoek naar passende werkplekken voor personen met een beperking, zodat ze feeling krijgen met de werkvloer. Zo zijn Ank en Maité momenteel als begeleid werkers aan de slag bij HEMA Schelle. Binnen Werkburo hebben zij beiden een jobcoach die het aanspreekpunt vormt én op begeleidingsmomenten ook zelf de handen uit de mouwen steekt op de werkvloer.

We spraken met Najat, shopmanager van HEMA Schelle, over de mooie samenwerking. Ontdek hieronder haar ervaringen! 

  • Wat houdt de samenwerking met Pegode precies in? 

“Pegode is een vzw die personen met een beperking ondersteunt en begeleidt. En om hen te laten kennismaken met hoe het op de werkvloer is, vragen zij via het Werkburo aan verschillende winkels of een of meerdere cliënten in de winkel stage mogen lopen. Dat wordt ‘stage’ genoemd, omdat er nog wel begeleiding nodig is. De cliënten van Pegode zijn personen met een beperking, dat kan bijvoorbeeld autisme zijn, maar kan ook een andere beperking of meerdere beperkingen zijn. 

Het Werkburo, onder de koepel van Pegode vzw, stelt dan enkele cliënten voor en geeft de capaciteiten van iedere cliënt aan. Aan ons als winkel om te beslissen of we al dan niet een samenwerking aangaan. 

Elke stagiair heeft ook een jobcoach die geregeld mee komt werken. Die begeleidt hen en vraagt aan ons hoe de stage verloopt. Wat loopt er goed? Wat kan er eventueel beter? … Het is dus aan ons om onze ervaringen geregeld over te brengen aan de jobcoach.

De stagiaires komen zelfstandig werken, maar hebben wel begeleiding nodig. Want voor sommigen is het moeilijk om initiatief te nemen of werk te zien. We geven hen een taak, maar moeten geregeld even gaan kijken om te zien hoe het verloopt.

Wij sluiten een samenwerking van één jaar af. Als het jaar ten einde loopt, dan vragen de jobcoaches of wij het zien zitten om het volgende jaar opnieuw stageplaatsen aan te bieden. Dat kan voor dezelfde stagiairs zijn, maar eventueel ook voor anderen.”

  • Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen? 

“Voor ik shopmanager in Schelle ben geworden, heb ik bij HEMA Bornem gewerkt. Daar werkten toen al cliënten van Pegode. Ik vermoed dat het Werkburo toen ook in Bornem is komen vragen of zij een samenwerking zagen zitten. Ik heb dus in Bornem al met cliënten van Pegode samengewerkt. 

Toen ik shopmanager bij HEMA Schelle werd, heeft het Werkburo ook aan mij gevraagd of ik stageplaatsen beschikbaar wou stellen. Ze gaven aan dat dat geen eenvoudige zoektocht is en hebben een paar cliënten aan mij voorgesteld. Omdat ik het een heel mooi initiatief vind, ben ik daarop ingegaan. Momenteel werken Ank en Maité bij ons.”

  • Met welke taken helpen Ank en Maité jullie? 

“Ank heeft een zware beperking en heeft daardoor geen filter. Als wij bijvoorbeeld vragen om iets uit te pakken, dan pakt ze ook letterlijk alles uit. Ook dingen die wij in de dozen zouden verkopen, waardoor het voor ons niet meer verkoopbaar is. Ank wordt daarom altijd bijgestaan door een verkoopmedewerker. Alleen werken is voor haar heel moeilijk. 

Maité kan wel zelfstandig werken. Zij neemt producten uit bakken in ons magazijn en vult de rekken in de winkel aan. Zodra haar taak gedaan is, komt ze tot bij ons en vraagt ze naar een andere taak.”

  • Wanneer komen Ank en Maité bij jullie werken? 

“Ze komen twee uur per week in onze winkel stage lopen. Momenteel wordt er bekeken of Maité eventueel meer uren zou kunnen komen. Voor Ank blijft het voorlopig op twee uur per week. Maité komt iedere maandag en Ank werkt op vrijdagen.” 

  • Waarom zet je je schouders onder deze samenwerking? 

“Pegode gaf aan dat het voor hen moeilijk is om stageplaatsen te vinden. En zij willen er alles aan doen om hun cliënten te integreren in de maatschappij, wat heel belangrijk is. Daarom vind ik het een heel mooi initiatief en wil ik kansen bieden. Want wat als het jouw kind was en die zou die kansen niet krijgen? Hoe zou je je dan voelen? 

Wij behouden de samenwerking, ook al vraagt het extra werk van mijn team en is het niet altijd gemakkelijk. Maar iedereen verdient een kans!” 

  • Waarom zou je de samenwerking ook aan andere handelaars aanbevelen? 

“Omdat er in elke firma wel een simpele taak is die iemand met een beperking kan uitvoeren, al is het bijvoorbeeld zakken vullen. 

Het is soms wel moeilijk om bij HEMA stage te lopen. Wij hebben verschillende afdelingen waardoor het soms chaotisch kan zijn. Maar ik weet dat Maité ook bij Lola & Liza op de site van A12 Shopping stage loopt. Daar hangt zij bijvoorbeeld de kleren op maat, wat een grote hulp is. Dat ligt bij HEMA soms wat moeilijker. 

Wat ook heel fijn is, is dat Ank en Maité zich hier heel goed voelen. Ze zijn blij dat ze bij ons mogen werken. En dat zeggen ze ook. Ank had onlangs bijvoorbeeld een blessure opgelopen, waardoor ze niet kon komen werken. En zij stuurde mailtjes naar ons waarin ze vertelde dat ze haar collega’s mistte. Zij zien ons echt als collega’s, super lief! 

Ook het hoofdkantoor van HEMA staat zeker open voor zulke samenwerkingen. Onze regiomanager geeft aan dat als we dat aankunnen, dat we dat zeker mogen doen. Heel fijn dat HEMA daar voor openstaat!”

Pegode: www.pegode.be

Werkburo: www.werkburo.be